Wyprzedaże rocznika 2009 - który model wybrać ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aniam111
    Rider
    • 2009
    • 436

Ja właśnie wychodziłam do tej pory z założenia że skoro nie mam problemu przy tych płynach "no name" to po co mi lepsze. Pierwszy raz mam taki problem żeby aż tak zamarzło. Owszem zdażało się że trochę w dyszy podmarzło ale puszczało jak silnik się rozgrzał. A teraz nic. Może poprostu trafiłam na jakiś "szajs" a nie płyn. Mam nadzieję że odmarznie w garażu i zmiesza się z denaturatem i będzie lepiej. Jak nie będzie trzeba jakimś sposobem to wy;ać ze zbiorniczka.
    AniaM
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
    O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• golibroda
      Rider
      • 2009
      • 530

@aniu,

Nie wiem czy znasz ten patent, ale pod magnesówkę (a w zasadzie miejsce stawiania) przykleja się na lakier taką przezroczystą okrągłą podkładkę i dopiero na tym stawia się antenkę.
      Albo druga wersja - są takie podkładki magnetyczne - nie trzeba przyklejać na lakier tylko samo sie trzyma "siłami natury"

Oczywiście po zestrojeniu anteny należy stawiać zawsze w tym samym miejscu, a do tego nadaje się właśnie ta przezroczysta podkładka. :szeroki_usmiech
      Pozdrawiam
      Piotr

Komentarz

• bedzyn
        Drive
        • 2009
        • 93

Problem w tym, że jest mniejsza powierzchnia masy, bo taka podkładka izolujesz antenę. Ta guma, co jest naklejona na spód anteny jest dla fal radiowych "przezroczysta" dzieki czemu buda samochodu działa jako przeciwaga
        Skoda 105S ->EX, CC700 ->EX, Skoda Felicia 1,3MPI ->EX, Skoda Octavia I More Sport
        www.octavia-bedzyna.blog.pl

Komentarz

• golibroda
          Rider
          • 2009
          • 530

Myślisz,że jest aż tak znacząca różnica. Wydaje mi się, że pomijalna.
          Pozdrawiam
          Piotr

Komentarz

• aniam111
            Rider
            • 2009
            • 436

golibroda, to wiem że naklejki itp ale co zrobić z przewodem który musi się gdzieś lekko zagiąć żeby schować się do środka auta. W tym miejscu zazwyczaj rusuje lakier i to jest problem.
            AniaM

Komentarz

• winni77
              RS
              • 2009
              • 2183
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Strzelam, może nakleić kawałek taśmy izolacyjnej w newralgicznym miejscu?
              Mój "Batmobil"

Komentarz

• bedzyn
                Drive
                • 2009
                • 93

Nie wiem co poradzić. Ja stawiam bata przed anteną od radia (jakies 10cm. Przekładam kabel do tylnej klapy i zamykam tak, żeby był lekko naprężony. Jak do tej pory nie porysował mi lakieru. Aczkowliek winni77 pomysł masz niezły.
                Skoda 105S ->EX, CC700 ->EX, Skoda Felicia 1,3MPI ->EX, Skoda Octavia I More Sport
                www.octavia-bedzyna.blog.pl

Komentarz

• voltar
                  L&K
                  • 2009
                  • 1107
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

[quote]
                  Zamieszczone przez aniam111
                  A tak przy okazji zważywszy na pogodę koniecznie podgrzewane dysze spryskiwaczy - jaśli będziesz konfigurował auto. Ja się zagapiłam i umknęło mi. A teraz auto stoi w garażu z wlanym denaturatem bo zamarzł mi płyn ( zimowy do - 16 stopni a u mnie -9 jest ). Rano jeszcze coś "sikało" ale nie długo ((
                  Ja mam to ustrojstwo i nawet nie wiem czy i kiedy dziala ...
                  W instrukcji pisze ze przy wlaczonym silniku co jest bzdura bo po co mi podgrzewanie w lecie ? Wiec mam nadzieje ze jest to takze jakos sprzegniete z czyjnikiem temp.
                  W Octavii dosyc dobrze zaprojektowano spryskiwacze ktorych wyloty sa schowane podobnie jak wycieraczki i znajduja sie przy kratkach wylotowych z silnika wiec sa naturalnie podgrzewane przez silnik podczas jego pracy nawet bez tej specjalnej opcji jaka jest podgrzewanie spryskiwaczy.
                  W kazdym razie ubieglej zimy mi nic nie zamarzlo a tej zimy nie zdazylem zmienic plynu z letniego i kupa , podgrzewane spryskiwacze nic nie pomoga jak zamarzlo w zbiorniku ...

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• aniam111
                    Rider
                    • 2009
                    • 436

Zamieszczone przez winni77
                    To nie jest najlepszy pomysł. Już kiedyś tak zrobiłam. Nakleiłam 2 czy 3 paski taśmy tak żeby dały jednolity kawałek. Niectety po zdjęciu taśmy po jakimś czasie okazało się że na lakierze powstały podłużne kreski ( tak jakby wgniecenia ) w miejscu gdzie łączyła się taśma. Możliwe że to łatwo daje się zapastować ale ja zdejmowałam tuż przed sprzedażą auta i już tego nie robiłam.
                    Myślę że nawet jak naklei się jeden pasek na obrzeżach powstanie podobny ślad.
                    AniaM

Komentarz

• Jac_ek
                      RS
                      • 2009
                      • 1733

W instrukcji pisze ze przy wlaczonym silniku co jest bzdura bo po co mi podgrzewanie w lecie ?
                      w instrukcji jest napisane, że podgrzewanie dysz działa/włącza się podczas spryskiwania i tyle.

Raczej zbędny bajer, tym bardziej że kluczowe znaczenia ma płyn jaki mamy wlany a nie sam jego wylot ;-)
                      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• aniam111
                        Rider
                        • 2009
                        • 436

Nie w instrukcji jest napisane że działa po włączeniu zapłonu tak jak napisał voltar, przynajmniej u mnie.

U mojego ojca w aucie podobnie działają podgrzewane lusterka. Same się włączają i nie wiadomo kiedy. Napewno nie podczas włączania ogrzewania tylnej szyby. Widać fabryki lubią takie zagadki.
                        AniaM

Komentarz

• Jac_ek
                          RS
                          • 2009
                          • 1733

Nie w instrukcji jest napisane że działa po włączeniu zapłonu tak jak napisał voltar, przynajmniej u mnie
                          No rzeczywiście tak jest, musiało mi się pomylić z tym co czytałem ostatni w necie o tych dyszach (na forum VW), niektórzy tez piszą ze włączają się razem z tylną szybą... trzeba przyłożyć miernik i zobaczyć kiedy pojawia się prąd, może Vagiem da się zarządzać włączaniem.

Komentarz

• golibroda
                            Rider
                            • 2009
                            • 530

golibroda, to wiem że naklejki itp ale co zrobić z przewodem który musi się gdzieś lekko zagiąć żeby schować się do środka auta. W tym miejscu zazwyczaj rusuje lakier i to jest problem.
                            Jak wyprowadzasz przewód "nielegalnie przez klapę" to ślad może zostać. Radą jest tylko mocno naciągać przewód, aby jak najmniej ruszał się podczas jazdy.
                            Wiercenia otworu pod antenę nie polecam (choć to najlepsze rozwiązanie), można pomyśleć o uchwycie i odkręcanej antenie, ale w tym przypadku pozostają dzurki w lakierze po wkrętach mocujących (bo musi być masa).

Jak na to nie spojrzeć "szkody" będą :P
                            Pozdrawiam
                            Piotr

Komentarz

• OctaviaRS TDi
                              Elegance
                              • 2009
                              • 771

zamiast zwykłej taśmy aniam111, proponuję przewiązać kabel antenowy plastrem

Można go dostać w każdej aptece

Komentarz

• golibroda
                                Rider
                                • 2009
                                • 530

Czy ktoś kupował takie kołpaki na koła 15" do O2 ?

Chyba wziąłem ten namiar z wątku forum ale nie mogę go znaleźć .. szukam i szukam ops:
                                Pozdrawiam
                                Piotr

Komentarz

• winni77
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2183
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Myślę że nawet jak naklei się jeden pasek na obrzeżach powstanie podobny ślad.
                                  Czegokolwiek nie nakleisz ślad zostanie pod dłuższym czasie, bo na to miejsce nie będą działać warunki atmosferyczne. Poza tym ja nie mówię o zaklejaniu nie wiadomo jak dużej powierzchni. Tylko absolutne minimum. Z resztą jak pisze golibroda, "straty" i tak będą, a lepiej mieć odbarwiony (a właściwie nie odbarwiony) lakier, niż przetarty do "mięsa"
                                  Mój "Batmobil"

Komentarz

• golibroda
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 530

Zawsze można owinąć kabel w miejscu styku jakąś gąbką okienną lub nakleić cienki filc (są takie z klejem do podklejania nóg krzeseł) ale czy warta jest taka zabawa ?

Albo jednak uchwyt na klapę (widziałem takie coś na octavii) tylko pozostaję dwie małe dziurki od spodu klapy po szpiczastych śrubach. Wtedy kabel jest na sztywno i na stałe ułozony w samochodzie a antenkę można odkręcić. Mocowanie musi być DV na motylek lub niektóre anteny PL ze złączem kulowym.
                                    Pozdrawiam
                                    Piotr

Komentarz

• marturow
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 14

Zamieszczone przez golibroda
                                      Czy ktoś kupował takie kołpaki na koła 15" do O2 ?

Chyba wziąłem ten namiar z wątku forum ale nie mogę go znaleźć .. szukam i szukam ops:
                                      Sorry ale wydaje mi się, że ten temat jak i większość innych (CB, Koła, opony itp.)są opisywane w innych wątkach. Golibroda przypomnę Ci, założyłeś ten wątek pod tytułem: Wyprzedaże rocznika 2009 - który model wybrać ? Zakończ go, bo brniesz już za daleko. Pozdro!

Komentarz

• pascal
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 510
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

tez tak sądzę :!:

Komentarz

• aniam111
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 436

Zamieszczone przez OctaviaRS TDi
                                          zamiast zwykłej taśmy aniam111, proponuję przewiązać kabel antenowy plastrem

Można go dostać w każdej aptece
                                          Ja jeszcze pozwole sobie na małą dygresje. Kolega podał link do plastów kinezytapingu.
                                          Jeśli ktoś byłby zainteresowany użyciem tego w sposób profesjonalny ( w taki w jakim został stworzony ) to odradzam kupowanie z tego linku. Podróba totalna.
                                          Plaser orginalny który spełnia pewne kryteria kupowany przez terapeutów stosujących tą metodę to koszt 30-40 zł.
                                          I poza tym jak już ktoś tworzy coś ze zdjęciami to chociaż dałby zdjęcia dobrze zrobionej aplikacji plastra bo to co tam widać to :shock: szok

Sorrki za OT
                                          AniaM

Komentarz

• golibroda
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 530

OK, sorki poszło w szczegóły ops: ale to tak jest jak pojawiają się coraz to nowe wątpliwości

Dziękuję wszystkim za porady.
                                            Pozdrawiam
                                            Piotr

Komentarz

• Saszka
                                              Ambiente
                                              • 2005
                                              • 113

Zamieszczone przez winni77
                                              To przetrze się najpierw taśma (szybko) a potem już tylko lakier ;-)
                                              Ja miałem pomysł "taśma np dwustronna i na nią kawałek blachy", ale to trzaby zrobić zarówno na klapie jak i słupku, i wtedy przy i tak wąskiej szczelinie kabel by z kolei cierpiał...
                                              Pozdrawiam,

Saszka

Perfect Service by DobryGrześWawa

Komentarz

• golibroda
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 530

Podpowiedzcie gdzie można znaleźć instrukcję obsługi lub książkę w wersji elektronicznej do Skody Octavii 2 FL w wersji Elegance.

Chciałbym sobie poczytać w wolnej chwili.

Znalazłem coś w wersji JPG ale z tak kiepską jakością, że oczy bolą. Najlepszy byłby PDF.

Poratuje ktoś sznureczkiem .... nie mogę coś znaleźć
                                                Pozdrawiam
                                                Piotr

Komentarz

• Jac_ek
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 1733

Zamieszczone przez golibroda
                                                  Podpowiedzcie gdzie można znaleźć instrukcję obsługi lub książkę w wersji elektronicznej do Skody Octavii 2 FL w wersji Elegance.

Chciałbym sobie poczytać w wolnej chwili.

Znalazłem coś w wersji JPG ale z tak kiepską jakością, że oczy bolą. Najlepszy byłby PDF.

Poratuje ktoś sznureczkiem .... nie mogę coś znaleźć
                                                  Po polsku chyba nie ma, po angielsku jest tu

Komentarz

• golibroda
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 530

Hmm ... szkoda. Przecież z czegoś, gdzieś drukują książeczki po polsku.

Czesi nie robią tajemnicy a Polacy jak zwykle tacy oszczędni w materiałach. Co to za tajemnica, przecież to nie serwisówka
                                                    Pozdrawiam
                                                    Piotr

Komentarz

Pracuję...